Tudod mire jó az ánizs? Már azon túl, hogy sütemények illatos ízesítője… Ezt a Földközi-tenger mellékéről származó, Európában több helyen is termesztett fűszert már az ókorban is ismerték – és oly nagy becsben tartották, hogy az ókori Keleten még fizetőeszközként is használták.
A közönséges ánizs a petrezselyemfélék családjába tartozó 40-60 centiméterre megnövő lágyszárú növény, amelynek a termését használjuk fűszerként. Illata jellemzően kellemesen (magas illóolaj-tartalma miatt), íze édes-aromás. Rokonságban áll a kaporral, édesköménnyel, korianderrel – de nevével ellentétben semmi köze nincs a csillagánizshoz.
Gyógyhatásai:
emésztésserkentő, étvágyjavító, szélhajtó
csökkenti a teltségérzetet
vértisztító
hurutoldó, köhögéscsillapító
görcsoldó
idegerősítő
fertőtlenítő
frissíti a leheletet
Felhasználása
Az ánizsmagot felhasználása előtt célszerű összetörni – így az aromái jobban érvényesülnek. Vigyázzunk a felhasznált mennyiséggel – mivel nagyon jellegzetes íze miatt könnyen túladagolható. Ízesíthetünk vele főzelékeket, gyümölcsleveseket, rizst, mártásokat, süteményeket.
Az élelmiszeripar gyakran teszi gyógy-cukorkákba,édességekbe, pudingokba. Különböző szeszes italokat is ánizzsal ízesítenek (ánizslikőrök: görög ouzó, török raki, svéd akvavit stb.).
ÁNIZSOS PISKÓTA
Hozzávalók:8 tojás, 2 sütőpor, 3 dl víz, 1 dl étolaj , 30 dkg zabpehelyliszt, 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, édesítő ízlés szerint, 2 evőkanál, őrölt ánizs
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.A sárgáját habosra keverjük az édesítővel, utána belekeverjük a többi hozzávalót, legvégén óvatosan a tojáshabot.
Olajozott, lisztezett tepsiben 25-30 percig sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése