GASZTRO-HÍREK: Te tudod mi az aszpik?





Írta: Faar Ida


Biztosan Te is láttál már klasszikus vendéglátóhelyi hidegtálat. 
Mi több ettél is belőle... 
Saláták, hús-, és tojásételek, sorakoznak egymás mellett, szépen, fényesen és étvágygerjesztően. Nos, a szépségüket és a fényüket az ASZPIKNAK köszönhetik.

Az aszpik olyan kocsonyaszerű- de valamivel szilárdabb, áttetsző, könnyen aprítható, rugalmas, enyhén savanykás ízű anyag, amelyet az étek jellegének megfelelő alap léből készítenek – hideg ételek díszítéséhez, fényezéséhez.

Aszpik készíthető:

  • borjúláb és sertésbőrke, (répával és petrezselyemmel) bezöldségezett, ízesített, hosszan tartó főzésével, derítésével, zsírtalanításával, vagy
  • zsírtalanított húslevesből, halcsontból, szárnyas csontból,
  • kész zselatin felhasználásával, amikor is 1 liter folyadékban (víz, lezsírozott húsleves, csontlé) 100 g zselatinpor feloldásával.

Aszpikos imbiszek

Látványos hidegkonyhai készítmények – amelyek tálalhatóak kiborított vagy edényben maradó kivitelben. Lényegében aszpik – különböző feltétekkel (ez lehet nyelv, sonka, kolbász, szalámi, főtt tojás, sültek, zöldségfélék tetszés szerint) rétegezve.

Az aszpikot soha nem használjuk gyümölcsök, édességek díszítésére, arra a cukorból készült zselé való.

+ 1 RECEPT






ZÖLDSÉGES-TOJÁSOS ASZPIK

Hozzávalók (4 adag):
·        4 dl aszpik lé
·        4 főtt tojás felkarikázva
·        8 karika uborka,
·        4 karika pritamin-paprika
·        4 petrezselyemlevél
·        20 dkg francia saláta
A francia salátát megmossuk – eltépkedjük, és elkeverjük a még langyos aszpik lével. 4 tálkában szétosztjuk – hagyjuk kihűlni. Ha megdermedt ráöntünk mindegyikre fél centi aszpiklevet. Megvárjuk, amíg megdermed, és rápakoljuk a felszeletelt tojáskarikákat, a felszeletelt uborkát, pritamin-paprikát. Ezután szétöntjük rá a maradék aszpiklevet. Petrezselyemlevéllel díszítjük – hűtőben megdermesztjük.

Jó étvágyat!

Megjegyzések