Írta: Faar Ida
Biztosan Te is láttál már klasszikus
vendéglátóhelyi hidegtálat.
Mi több ettél is belőle...
Saláták, hús-, és
tojásételek, sorakoznak egymás mellett, szépen, fényesen és étvágygerjesztően.
Nos, a szépségüket és a fényüket az ASZPIKNAK köszönhetik.
Az aszpik olyan kocsonyaszerű-
de valamivel szilárdabb, áttetsző, könnyen aprítható, rugalmas, enyhén
savanykás ízű anyag, amelyet az étek jellegének megfelelő alap léből készítenek
– hideg ételek díszítéséhez, fényezéséhez.
Aszpik készíthető:
- borjúláb és sertésbőrke, (répával és petrezselyemmel) bezöldségezett, ízesített, hosszan tartó főzésével, derítésével, zsírtalanításával, vagy
- zsírtalanított húslevesből, halcsontból, szárnyas csontból,
- kész zselatin felhasználásával, amikor is 1 liter folyadékban (víz, lezsírozott húsleves, csontlé) 100 g zselatinpor feloldásával.
Aszpikos imbiszek
Látványos hidegkonyhai
készítmények – amelyek tálalhatóak kiborított vagy edényben maradó kivitelben.
Lényegében aszpik – különböző feltétekkel (ez lehet nyelv, sonka, kolbász, szalámi,
főtt tojás, sültek, zöldségfélék tetszés szerint) rétegezve.
Az aszpikot soha nem használjuk
gyümölcsök, édességek díszítésére, arra a cukorból készült zselé való.
+
1 RECEPT
ZÖLDSÉGES-TOJÁSOS
ASZPIK
Hozzávalók (4 adag):
·
4 dl aszpik lé
·
4 főtt tojás felkarikázva
·
8 karika uborka,
·
4 karika pritamin-paprika
·
4 petrezselyemlevél
·
20 dkg francia saláta
A francia salátát megmossuk –
eltépkedjük, és elkeverjük a még langyos aszpik lével. 4 tálkában szétosztjuk –
hagyjuk kihűlni. Ha megdermedt ráöntünk mindegyikre fél centi aszpiklevet. Megvárjuk,
amíg megdermed, és rápakoljuk a felszeletelt tojáskarikákat, a felszeletelt
uborkát, pritamin-paprikát. Ezután szétöntjük rá a maradék aszpiklevet. Petrezselyemlevéllel
díszítjük – hűtőben megdermesztjük.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése