Aperitif
Az
aperitif fogyasztásának eredete még noincs biztosan tisztázva – állítólag már
az ókori Egyiptomban is szolgáltak fel kis mennyiségben alkoholos italt étkezés
előtt.
Az aperitif lényegében olyan
alkoholos ital, melyet elsősorban nagyobb étkezések előtt szolgálnak fel
étvágygerjesztőként. Az üres gyomorba jutva serkenti a gyomornedv
kiválasztását, növelik az éhségérzetet.
A szó a latin „aperire”, „nyitni”
szóból ered.
Az aperitif jellegét tekintve lehet alkohol tartalmú,
alkoholmentes, száraz, kesernyés, savanykás, fanyar.
Az aperitif
típusai
Számos alkoholfajtát szolgálnak fel aperitifként, a
leggyakoribbak talán a különféle likőrök.
Országonként, illetve régiónként változik a legkedveltebb
aperitifek sora:
- az angolszász országokban elsősorban a sherryt szeretik,
- Görögországban az ouzo a legnépszerűbb
- a franciák főleg a Pernod likőrt és a pastist kedvelik, valamint az abszintot
- a csehek a Becherovkára esküsznek,
- Magyarországon pedig többek között az Unicum és a pálinka igen népszerű, étkezések előtt és után egyaránt.
- Olaszországban, különösen annak az északi részén az aperitifek nagyon elterjedtek, Milánó lakosai városukat „az aperitif fővárosának” tekintik, hiszen a vermut szülőhelyének tekinthető, és közeléből származik a Campari is
Gasztronómiailag az aperitif
szerepe az étvágygerjesztés. A magas savtartalmú és nem túl magas
alkoholtartalmú italok az ideálisak, hiszen a sav étvágygerjesztő, a magas
alkohol viszont mindenképpen kerülendő, mert eltompítaná az ízlelőbimbókat, csökkentve
ezzel az étkezés kulináris élvezetét.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése